joulukuun 2020 asioita

Vieraslaji isosorsimoa vastaan taistelu on jo käynnissä. Vanajavesikeskuksen asiantuntijat ja HYRIAn ympäristöalan opiskelija kiersivät järven elokuussa 2020 ja laativat ehdotukset lajin torjumiseksi. ELY-keskukselle jätimme hakemuksen isosorsimon hävittämiseksi Mallinkaistenjärveltä 30.11.2020. Päätöstä odotellessa hallitus selvittää koneellisen niiton ja keräilyn mahdollisuuksia heti kesän koittaessa asiantuntijoita jatkuvasti konsultoiden. Toivomme myös tiukkoja pakkastalvia, jotta jäätie saareen saadaan riittävän vahvaksi isojenkin hiekkakuormien kuljettamiseksi. Suunnitelmana on nyt peittää koko isosorsimon kasvualue maansiirto- tai suodatinkankaalla talvella. Painava hiekkapeti painaisi kankaan järven pohjaan, jolloin isosorsimokin tukahtuu.

Syksyllä järven syvänteiden happipitoisuudet mitattiin sovitusti, ja näkösyvyysmittaukset on tehty.

Itärannan kaavoitushanke on yllättäin etenemässä. Ks. erikseen sitä koskeva kappale.Regatta 2020 ja 2021 yhtä juhlaa

Regatta elokuun viimeisenä lauantaina alkoi perinteisesti tikanheittokilpailulla jo klo 13. Pandemiasta huolimatta tutustuimme turvallisesti toisiimme ja vaihdoimme kuulumiset grillimesta-reiden paistamia makkaroita nauttien. Saaren ympärisoutu ennen iltaa ja kokolle kokoontumista vahvisti perinteiden voimaa. Valaistut venekunnat lipuivat tyynessä illassa hipihiljaa. Rannoilla sadat kynttilät vilkuttivat näyttäen tietä. Sauna ja järvi. Olemme etuoikeutettuja.

Vuoden kuluttua, jos COVID-19 suo, on yhdistyksemme 50-vuotisjuhla 28.8.2021. Silloin juhlimme isolla joukolla ohjelmallisessa juhlassamme leirikeskuksessa. Ja taidamme pitää enemmän ääntä kuin tavallisesti ;) Laitapa allakkaasi.


Isosorsimo ja muut vieraslajit

Isosorsimosta on tullut todellinen riesa Vanajaveden vesistön alueella. Tämä vieraslaji vie armotta tilaa muilta kasveilta. Se vaikuttaa myös kloihin ja rapuihin. Muodostaessaan tiheätä kasvustoa se estää vesistössä liikkumisen.

Kasvustosta pääsee eroon, jos sen niittää muutamia kertoja kesässä mahdollisimman läheltä pohjaa useamman vuoden ajan. Tämän tulee tapahtua ennen siementen kypsymistä. Niittojäte tulee polttaa; mahdolliset siemenet säilyvät myös kompostoitaessa.

Mahdollisuuksien mukaan tulee pyrkiä kitkemään myös juuret.

Lisätietoja ja kuvia kasvista voi katsoa täältä

Kuvassa isosorsimo on kevätasussaan vaikea erottaa muista rantakasveista.

Isosorsimolla on kuitenkin pyöreähköt ja hyvin tukevat lehdet, joissa on pienenä jopa tummanpunainen häivähdys.

Kesän mittaan isosorsimo kasvaa pituutta, mutta lehdet pysyvät koko ajan heleän vihreinä ja se kasvattaa voimakkaita juurivesoja. Kukinnot eli röyhyt ilmestyvät loppukesästäaktiivinen osallistuminen itärannan kaavoitushankkeessa


Yhdistyksen hallitus on aktiivinen kantaa ottava osallinen järvemme itärannan kaavoitushankkeessa. Yhdistyksemme jätti lausunnon mielipiteenä ranta-asemakaavaluonnoksesta Janakkalan kuntaan 25.6.2020. Käytettävissämme oli runsaasti tietoa ja ammattimaista asiantuntija-apua. Tuon jälkeenkin on paljon tapahtunut, ja yhdistyksen tuottama lisätieto voidaan tarvittaessa hyödyntää kaavoituksen mahdollisesti vielä jatkuessa. Teknisen lautakunnan kokouksessa 1.12.2020 kaavoitusta päätettiin ehdottaa kuitenkin vietäväksi eteenpäin. Selvitettävää siis taas tiedossa.

Tässä viimeisin versio:


LOMAA ilman Levää: kun epäilet sinilevää...

Järvemme on yleensä säästynyt sinilevän riesalta. JOS myrkkyjä tuottavaa sinilevää epäillään, suojeluyhdistyksen hallituksen jäsenet voivat ottaa harkitusti varmistusnäytteen.

Hallituksen ahkeraliisa Maaret otti viimeksi näytteen 24.6.2020 järven pohjoispään lähteen läheltä ja toimitti sen tutkittavaksi yhdistyksen puolesta. Kyseessä oli vaaraton rihmalevä. Mukana nähtiin kuitenkin myös jälkiä sinilevästä. Tutkimustuloksen voit lukea tästä.

Jos epäilet sinilevää,

  1. tee ensin tikkutesti: jos levää jää roikkumaan tikkuun, kyseessä on vaaraton rihmalevä. Jos tikulla koskiessa levä hajoaa vedessä, kyseessä on todennäköisemmin sinilevä.
  2. lämpimien päivien jatkuessa epäilysi voi osua oikeaan. Siksi suositellaan esimerkiksi löylyvedeksi otettavan veden silmämääräistä arviota ennen veden käyttämistä. Kirkas vesi ei sisällä sinilevää.
  3. voit ottaa yhteyden suojeluyhdistyksen hallituksen jäseniin joko suoraan (yhteystietoja osiossa Hallitus) tai facebook-ryhmämme välityksellä. Otamme näytteitä tarpeen mukaan mutta harkitusti. Näytteet tutkitaan KVVY:n laboratoriossa.

OMA FACEBOOK-RYHMÄ

Mallinkaistenjärven Suojeluyhdistyksen jäseneksi pääsy on helppoa: ota yhteys rekisterinpitäjään (Ville Lehtonen) tai sihteeriin (Helena Karppinen). Jäsenyys on melkein "pakollinen" meille mökkiläisille.


Mallinkaistenjärven rannoilla mökkeileville on lisäksi oma Mallinkaistenjärven mökkiläiset -niminen facebook-ryhmä. Se perustettiin elokuussa 2018 sähköpostin ja kotisivujen oheen järven
vapaamuotoiseksi tiedotuskanavaksi. Ryhmä on suojeluyhdistyksen ylläpitämä. Kaikki järvellä asuvat ja mökkeilevät ovat tervetulleita mukaan.

Facebook-ryhmän jäsenmäärä on kasvanut nopeasti: marraskuussa 2020 jäseniä on jo 242!

Ryhmä on suljettu. Pyytäessäsi liittämistä sinulta kysytään tarkistuskysymyksiä, joten muistathan silloin tarkkailla messengerin viestipyyntöjä.

Jos ryhmä ei näy hakutuloksissa ”kaikki”, valitse sivun ylälaidasta ”ryhmät”.