Regattaa vietetään 29. elokuuta

Regattaa vietetään elokuun viimeisenä lauantaina jo iltapäivällä klo 13 Valkkakorven parkkipaikalla. Tikkakisa ja koko perheen pelit alkavat heti yhdeltä. Suojeluyhdistys grillaa makkaraa koko perheelle. Regattaan kuuluu saaren ympäri soutu startaten klo 16. Valaistut veneet kokoontuvat illan pimetessä kokolle.

LOMAA ilman Levää: kun epäilet sinilevää...

Järvemme on säästynyt sinilevän riesalta. JOS myrkkyjä tuottavaa sinilevää epäillään vielä loppukesällä, varmistusnäytteen voimme ottaa.

Hallituksen ahkeraliisa Maaret otti näytteen 24.6. järven pohjoispään lähteen läheltä ja toimitti sen tutkittavaksi yhdistyksen puolesta. Kyseessä oli vaaraton rihmalevä. Mukana nähtiin kuitenkin myös jälkiä sinilevästä. Tutkimustuloksen voit lukea tästä.

Jos epäilet sinilevää,

  1. tee ensin tikkutesti: jos levää jää roikkumaan tikkuun, kyseessä on vaaraton rihmalevä. Jos tikulla koskiessa levä hajoaa vedessä, kyseessä on todennäköisemmin sinilevä.
  2. lämpimien päivien jatkuessa epäilysi voi osua oikeaan. Siksi suositellaan esimerkiksi löylyvedeksi otettavan veden silmämääräistä arviota ennen veden käyttämistä. Kirkas vesi ei sisällä sinilevää.
  3. voit ottaa yhteyden suojeluyhdistyksen hallituksen jäseniin joko suoraan (yhteystietoja osiossa Hallitus) tai facebook-ryhmämme välityksellä. Otamme näytteitä tarpeen mukaan mutta harkitusti. Näytteet tutkitaan KVVY:n laboratoriossa.

loppukesällä liikennettä

Vieraslaji isosorsimoa vastaan taistelu alkoi jo aiemmin. Mallinkaistenjärvelle sitä oli kulkeutunut vain vähän, mutta vähäisenkin kasvuston hävittäminen vaatii usean vuoden toistuvat niittämiset ja repimiset ennen siementen kypsymistä. Vanajavesikeskuksen työntekijät kiertävät tutkimassa rantojen tilannetta isosorsimon suhteen keskiviikkona 19.8. He ovat siis hyvällä asialla!

Myöhemmin elo- tai syyskuussa järven syvänteiden happipitoisuusmittaukset tuovat myös vierasta väkeä, mutta he liikkuvat veneellä kaukana rannoista.

Useiden varkaustapausten vuoksi nyt on suositeltavaa tarkkailla kaikkea tavallisesta poikkeavaa liikettä sekä mantereen että saaren puolella.

Järven suojelutoimet: mielipide kunnalle lähetetty ja näkösyvyyttä mitattu

Vuosikokouksen 2019 ja Virta-hankkeemme pohjalta tänä vuonna syyskuussa tutkitaan happipitoisuutta järven syvänteissä. Näkösyvyysmittaukset on jo aloitettu. Hallituksen jäsen Sari mittaa säännöllisin välein näkösyvyyttä rakentamallaan välineellä. Kunnostustoimia harkitaan Metsäkeskuksen kanssa yhteistyössä tulevina vuosina.

Yhdistyksen hallitus on aktiivinen kantaa ottava osallinen järvemme itärannan kaavoitushankkeessa. Yhdistyksemme jätti lausunnon mielipiteenä ranta-asemakaavaluonnoksesta Janakkalan kuntaan 25.6.2020. Käytettävissämme oli runsaasti tietoa ja ammattimaista asiantuntija-apua.

Isosorsimo ja muut vieraslajit

Isosorsimosta on tullut todellinen riesa Vanajaveden vesistön alueella. Mallinkaistenjärvikään ei ole säästynyt tältä vieraslajilta, joka vie armotta tilaa muilta kasveilta. Vähäisiä esiintymiä niitettiin ja kaivettin pois jo viime kesänä talkoilla. Kasvustosta pääsee eroon, jos sen niittää muutamia kertoja kesässä mahdollisimman läheltä pohjaa. Tämän tulee tapahtua ennen siementen kypsymistä. Niittojäte tulee polttaa; mahdolliset siemenet säilyvät myös kompostoitaessa.

Lisätietoja ja kuvia kasvista voi katsoa täältä

Kuvassa isosorsimo on kevätasussaan vaikea erottaa muista rantakasveista.

Isosorsimolla on kuitenkin pyöreähköt ja hyvin tukevat lehdet, joissa on pienenä jopa tummanpunainen häivähdys.

Kesän mittaan isosorsimo kasvaa pituutta, mutta lehdet pysyvät koko ajan heleän vihreinä ja se kasvattaa voimakkaita juurivesoja. Kukinnot eli röyhyt ilmestyvät loppukesästäOMA FACEBOOK-RYHMÄ

Mallinkaistenjärven Suojeluyhdistyksen jäseneksi pääsy on helppoa: ota yhteys rekisterinpitäjään (Ville Lehtonen) tai sihteeriin (Helena Karppinen). Jäsenyys on melkein "pakollinen" meille mökkiläisille.


Mallinkaistenjärven rannoilla mökkeileville on lisäksi oma Mallinkaistenjärven mökkiläiset -niminen facebook-ryhmä. Se perustettiin elokuussa 2018 sähköpostin ja kotisivujen oheen järven
vapaamuotoiseksi tiedotuskanavaksi. Ryhmä on suojeluyhdistyksen ylläpitämä. Kaikki järvellä asuvat ja mökkeilevät ovat tervetulleita mukaan.

Facebook-ryhmän jäsenmäärä on kasvanut nopeasti: juhannuksena 2020 jäseniä on jo 215!

Ryhmä on suljettu. Pyytäessäsi liittämistä sinulta kysytään tarkistuskysymyksiä, joten muistathan silloin tarkkailla messengerin viestipyyntöjä.

Jos ryhmä ei näy hakutuloksissa ”kaikki”, valitse sivun ylälaidasta ”ryhmät”.