Jätehuollosta

Janakkalan kunnan alueen jätehuolto on Kiertokapulan vastuulla 2021 lähtien. Sillä ei ole olennaisia vaikutuksia haja-asutusalueiden jätehuoltoon, joten suojeluyhdistyksen hallinnoima jätekimppamme jatkaa entiseen tapaan. Kunta ja Kiertokapula ovat kehittäneet kierrätystoimintaa myös uudistetun jätehuoltolain vuoksi, joten kierrätystoimintaa on tarjolla aiempaa enemmän.


Tiesithän?

- Jos lomakiinteistö ei maksa yhdistyksen jätemaksua, Kiertokapula perii huomattavasti korkeamman maksun vuosittain. Jätteen määrällä ei ole merkitystä.

- Kiertokapula perii jokaiselta loma-asutukselta kiinteistökohtaisen maksun 16 eur, jolla ylläpidetään yhteisiä kierrätyspisteitä, kiertäviä metallinkeräys- tai muovinkeräysautoja jne.


Miten vähennämme jätekuluja?

Vuosikokous 2.7.2022 voi harkita jätemaksun alentamista, jos jätekimpan osakkaat vieraineen osoittavat toimivansa yhä paremmin lain hengessä:

- Isommat jätteet kuten patjat, matot, huonekalut, saavit, ämpärit jne. eivät kuulu jäteastioihimme vaan jätelavalle, jonka yhdistys kustantaa yhtenä kesäviikonloppuna (2.-3.7.2022)

- Puhdista ja kerää kaikki kierrätysmuovi ( ruoan pakkausmuovit, tyhjät pantittomat pullot jne.) erilliseen pussiin ja kuljeta mökiltä lähtiessäsi Rinki-keräyspisteisiin (esim. Turengin Juttilantien alussa, Riihimäen CM). Isokin säkki on helppo ottaa mukaan, kun on kevyt eikä haise. Näin toimivat jo kymmenet jäsenemme.

- Sekajäteastioihimme ei kuulu myöskään kierrätettävä kartonki (pahvit, pakkaukset), paperi, lasi eikä metalli. Näitä keräyspisteitä on myös jokaisen mökkimatkan varrella.

- Rakennusjäte tulee aina itse toimittaa erikseen jätteen vastaanottopisteisiin.

- Kompostointi toimii juuri mökkioloissa.

- Saunan kuumassa uunissa iso osa roskista palaa puhtaasti.


50-vuotisjuhlapäivä iloiten ja herkutellen
kiitollisin mielin 28.8.2021

Suojeluyhdistyksemme on jo 50-vuotias! Juhlimme yhdessä Mallinkaisten leirikeskuksessa lauantaina 28.8.. Juhlapäivä on yhdistyksemme perinteinen regattapäivä ja osa venetsialaisviikonloppua. Erityistä iloa lisäsi Suomen luonnon päivä lippuineen.

Kakkukekkerikutsuun vastasi yli 70 juhlijaa, joista jokaiselle Mallinkainen on ihan oma juttunsa. Tikanheittokilpailussa kisattiin tiukasti. Onnea voittajille Karita Ahlstrand ja Pasi Vesa (kuva vieressä)! Nuorimmatkin osallistuivat puttigolfiin tai muihin ulkopeleihin, ja kaikki saivat heittää saapasta - niinhän jo monen lapsuudessa "aina tuossa kentällä tehtiin".

Illemmalla juhlimme terveinä, maskeissamme ja turvavälein. Tuntuu kuin illan edetessä sisäiset maskimme olisivat tulleet riisutuiksi, kun jaoimme visailussa ja keskustelussa nousseita ajatuksia jopa neljän mökkiläissukupolven kesken.

Lipunnosto muistutti meitä vapaasta puhtaasta järvestämme, josta meillä on vastuu. Iltajuhlan ryyditti alkuun lauluduo Anniina ja Aleksi Karppinen Ultra Bran laululla Minä suojelen sinua kaikelta - tosin pikkuisen tuunatuin sanoin. Aterian jälkeen kiipesimme Kalliolle kukkulalle Hämäläisten laulun turvin, ja myöhemmin toivelauluosuudessa joukossamme pyörähteli myös Tiikerihai. Muisteluosuus nosti esiin lisää kysymyksiä; tästä pitää vielä jatkaa!

Kristiina Yli-Kovero esitteli kokoamansa yhdistyksen 50-vuotistaipaleen historiikin, joka on nyt kaikkien luettavissa. Koska suuri osa pöytäkirjoista on hukkunut, puuttuvia tietoja tai erheellisiä oletuksia voidaan oikaista, jolloin tämä historia korjaa itseään.

Kovin moni ei tienne myöskään sitä, että suojeluyhdistys oli toiminnassa jo ainakin 60-luvulla vaikkakaan ei rekisteröitynä, ja toiminta hiipui ennen nykyisen alkua 1971. Huhu kertoo, että se olisi ollut jopa Suomen ensimmäinen järven suojeluyhdistys. Ken tietää...

KESÄLLÄ 2021

Järvi tarjosi lämpöään uimareille. Lämpötila kipusi yli 30 asteen talkoolaisten pintaniittäessä isosorsimoa heinäkuussa. ELY-keskuksen tukema hankkeemme Sorsimotta siistimpää käynnistyi rytinällä. Isosorsimoa koskevaa tietoa löytyy kohdasta Tietoa järvestä -> Sorsimotta siistimpää

Tänä syksynä järven syvänteiden happipitoisuudet on mitattu uudelleen, ja näkösyvyysmittaukset on tehty.

aktiivinen osallistuminen itärannan kaavoitushankkeessa


Yhdistyksen hallitus on aktiivinen kantaa ottava osallinen järvemme itärannan kaavoitushankkeessa. Yhdistyksemme jätti lausunnon mielipiteenä ranta-asemakaavaluonnoksesta Janakkalan kuntaan 25.6.2020, ja seuraavan lausunnon pyydettynä tammikuussa 2021. Käytettävissämme oli runsaasti tietoa ja ammattilaisen asiantuntija-apua. Nyt kaavoitussuunnitelma on sellaisessa vaiheessa, että Janakkalan päättäjien on hyvä saada tietoa mahdollisimman monelta, jotta osaavat tehdä viisaita ratkaisuja. Onko sinulla mahdollisuus laittaa viestiä tai soittaa jollekin tutulle kunnan poliittiselle päättäjälle?

Tässä viimeisimpiä dokumentteja:


Olethan yhdistyksen jäsen? entä oMAssa FACEBOOK-RYHMÄssä?

Mallinkaistenjärven Suojeluyhdistyksen jäseneksi pääsy on helppoa: ota yhteys rekisterinpitäjään (Ville Lehtonen) tai sihteeriin (Helena Karppinen). Jäsenyys on melkein "pakollinen" meille mökkiläisille.


Mallinkaistenjärven rannoilla mökkeileville on lisäksi oma Mallinkaistenjärven mökkiläiset -niminen facebook-ryhmä. Se perustettiin elokuussa 2018 sähköpostin ja kotisivujen oheen järven
vapaamuotoiseksi tiedotuskanavaksi. Ryhmä on suojeluyhdistyksen ylläpitämä suljettu ryhmä. Kaikki järvellä asuvat ja aktiivisesti mökkeilevät ovat tervetulleita mukaan. Ryhmän hallinnassa ylläpitäjät noudattavat yleistä nettikettiä: henkilöön kohdistuvat loukkaukset pyydetään poistamaan tai poistetaan herkästi ylläpidon toimesta.

Facebook-ryhmän jäsenmäärä on kasvanut nopeasti: lokakuussa 2021 jäseniä on jo 279! On ilo nähdä sivuilla kuulumisia järveltämme. Muistanet ison vastaanottajamäärän ennen kuin julkaiset päivityksesi.

Kun haluat Mallinkaistenjärven mökkiläiset -ryhmään, tee näin:

Etsi facebookissa tämä ryhmä ja pyydä jäsenyyttä. Jos ryhmä ei näy hakutuloksissa ”kaikki”, valitse sivun ylälaidasta ”ryhmät”. Pyytäessäsi liittämistä sinulta kysytään tarkistuskysymyksiä. Muistathan silloin tarkkailla messengerin viestipyyntöjä.