tervetuloa mallinkaistenjärven suojeluyhdistyksen sivuille!
jos olet mökkiläinen, keskustelu ja pöhinä on aktiivimpaa facebook-ryhmässämme "mallinkaistenjärven mökkiläiset"

kesäkausi 2024

Keski-ikäinen Suojeluyhdistyksemme on yhä vetreä.

Hallitus on sopinut kesäkauden tärkeistä päivämääristä, joten laitahan kalenteriisi:

  • Vuosikokous on lauantaina 6.7.2024 Valkkakorven P-alueella klo 13.00. Kaffetta ja huikopalaa on tarjolla jo sitä ennen. Ota halutessasi oma jakkara mukaan ja tuo jätelavalle roinaa samalla reissulla.
  • Regatta on hyvänmielen soutua Hirvisalon saaren ympäri omaan tahtiin kokouksen loputtua.
  • Jätelava isoja roskia varten täyttyy samana viikonloppuna 6.-7.7. Valkkakorvessa. Pidä siis yhtään isommat roskat tontillasi säilössä siihen asti. Sekajätettä, huonekaluja, patjoja ja metalliromua voi tuoda lavalle lauantaina klo 10-18 ja sunnuntaina klo 10-16. Kontin vieressä on myös kierrätyspiste: tuo itsellesi tarpeetonta roskaa ja ota mukaasi toisen hylkäämä aarre.
  • Kesäkauden päättäjäisiä juhlimme yhdessä elokuun viimeisenä lauantaina 31.8. klo 14 alkaen Valkkakorven P-alueella grillin, pelien ja toistemme vierellä. Kunniakas ja korkeatasoinen tikkakisa päästää valloilleen niin mestarit kuin kisällit. Kaikki jäsenet ystävineen ja vieraineen ovat tervetulleita. Illan tummetessa mökkipihoja valaisevat kynttilät johdattavat kokolle sään salliessa.
  • Isosorsimon hävittämisen hanke on ohi. Järvellä liikkuessa valppaus on välttämätön vielä vuosien ajan: Tarkkaile kaislikkoja, ja jos löydät yksittäisiä isosorsimokasveja, kitke ne juurineen, polta tai vie sekajätteeseen. Jos kotirannassasi niitä kasvaa, lainaa yhdistyksen akkukäyttöinen niittolaite maksutta kasvin nujertamiseen.

jätteet kiertoon

Sekajäteastiamme ovat vain kotitalouden sekajätteille. Niistä maksamme tilavuuden mukaan.

Kierrätyspaperi, -lasi tai -kartonki kuuluvat kotimatkasi varrella oleviin keräyspisteisiin.

Pahvi: muistathan, että myös pahvi on kartonkia -> pahvilaatikot eivät kuulu jäteastioihimme. Mökkimatkan varrella on kierrätyspisteet myös muoville ja puhtaalle, kuivalle lumpulle.

Jokainen kiinteistön tai asuinhuoneiston omistaja maksaa Kiertokapulalle erikseen perusmaksun, joka mahdollistaa myös jäteasemien toiminnan ja jätehuollon kehittämisen. Tuo perusmaksu on vapaa-ajan kiinteistöillä pieni, alle 20 eur vuodessa, ja täysin erillinen Suojeluyhdistyksen toiminnasta. Yhdistys ainoastaan huolehtii sekajätteen keräyksestä ja kuljetuksesta ja laskuttaa siitä jäseniään.

Lisätietoja jätehuollostamme.

mitä toivoisit itärannalle?

Yhdistyksen hallitus ja varsin moni jäsen on ollut aktiivinen järvemme itärannan kaavoitushankkeessa. Kiitos! Toukokuussa 2023 Janakkalan kunnanvaltuusto hylkäsi kaavaehdotuksen. Yhdistyksemme on vaikuttamassa siihen, miten itärantaa tulisi mielestämme kehittää. Voit esittää perusteltuja ideoita mallinkaistenjarvi@gmail.com

Järvemme ja lähteen vesi KESÄLLÄ 2023 ja vielä 2024

Sinileväesiintymiä voi esiintyä myös Mallinkaisissa.

THL:n sivuilta löydät vinkkejä sinilevän tunnistamiseen. Jos keskikesällä havaitset vedessäsi silmämääräisesti selvästi sinilevää, kannattaa rajoittaa veden käyttöä myös löylyvetenä.

Ajankohtainen sinilevätilanne päivittyy ehkä sinunkin toimestasi Järviwikiin ? Jos teet kaupallisen sinilevätestin, toivomme sinun raportoivan asiasta esim. fb-ryhmässämme Mallinkaistenjärven mökkiläiset tai hallituksen jäsenille.

Kunnan maalla järven pohjoisrannalla oleva lähde on taas käytettävissä. 20.6.2023 otettu vesinäyte osoitti vedenlaadun lähteessä olevan vallan kelvollista talousvedeksi. Vain pH oli sen verran matala (5.5), että raanavetenä vesi saattaisi syövyttää putkistoja.

ELY-keskuksen tukema hanke Sorsimotta siistimpää on loppunut. Isosorsimoa koskevaa tietoa löytyy kohdasta Tietoa järvestä -> Sorsimotta siistimpää. Kiitos talkoolaisille ja teille, jotka omasta rannasta olette ahkerasti kasvia hävittäneet! Nyt rantamme pysyvät käytettävissä pitkään, kun isosorsimo ei puno läpitunkematonta verkostoa kulkuesteeksi. Järviruoko saa säilyä, jotta kalat ja muu elämä pysyy monimuotoisena.

Elokuussa 2023 järven syvänteiden happipitoisuudet mitattiin uudelleen. Raportin voit lukea tästä.

Olethan yhdistyksen jäsen? entä oMAssa FACEBOOK-RYHMÄssä?

Mallinkaistenjärven Suojeluyhdistyksen jäseneksi? Ota yhteys rekisterinpitäjään (Ville Lehtonen). Jäsenyys on melkein "pakollinen" meille mökkiläisille. Jäsenetuna tarjoamme suojelutyön lisäksi edullisen jätehuollon, hyvää seuraa ja tapahtumia. Kunniakkaasta yhdistyksen historiasta lisää historiikissa 2021.

Mallinkaistenjärven rannoilla mökkeileville on lisäksi oma Mallinkaistenjärven mökkiläiset -niminen facebook-ryhmä. Se perustettiin elokuussa 2018 sähköpostin ja kotisivujen oheen järven
vapaamuotoiseksi tiedotuskanavaksi. Ryhmä on suojeluyhdistyksen ylläpitämä suljettu ryhmä. Kaikki järvellä asuvat ja aktiivisesti mökkeilevät ovat tervetulleita mukaan. Ryhmän hallinnassa ylläpitäjät noudattavat yleistä nettikettiä: henkilöön kohdistuvat loukkaukset pyydetään poistamaan tai poistetaan herkästi ylläpidon toimesta.

On ilo nähdä sivuilla kuulumisia järveltämme. Muistanet ison vastaanottajamäärän ennen kuin julkaiset päivityksesi.

Kun haluat Mallinkaistenjärven mökkiläiset -ryhmään, tee näin:

Etsi facebookissa tämä ryhmä ja pyydä jäsenyyttä. Jos ryhmä ei näy hakutuloksissa ”kaikki”, valitse sivun ylälaidasta ”ryhmät”. Pyytäessäsi liittämistä sinulta kysytään tarkistuskysymyksiä. Muistathan silloin tarkkailla messengerin viestipyyntöjä.