kesän korvalla 2021

Järvi on vapaa jäästä, vaan ei isosorsimosta. Saimme juuri myönteisen päätöksen ELY-keskukselta! Rahallista tukea on siis tiedossa tuon harmillisen vieraslajin hävittämiseen. Talven mittaan yhdistyksen hallitus on hionut strategioita lukuisia asiantuntijoita konsultoiden. Isosorsimon isoimmalla esiintymisalueella Hirvisalo-saaren kainalossa pyrimme todennäköisesti repimään kasvin juurineen koneellisesti ja läjitämme sen jatkotuhoamista varten.

Myös koneellisen poiston yhteydessä ja sen jälkeen isosorsimon kurittaminen tarvitsee valtavasti talkootyötä. Voisitko olla talkoolaisena vaikkapa haravanvarressa, tulla veneelläsi keräämään karkaamaan pyrkiviä kasvinosia, ottaa vastuullesi kasvuston vahtimista muualla päin järveä, tai tykkäisitkö keittää talkoolaisille joskus kahvit? Voisitko olla yhdistyksen oman niittokoneen säilyttäjä ja osin käyttäjä? Ilmoittaudu hallituksen jäsenille!

Syksyllä järven syvänteiden happipitoisuudet mitattiin sovitusti, ja näkösyvyysmittaukset on tehty.

Itärannan kaavoitushanke on yllättäin etenemässä. Ks. erikseen sitä koskeva kappale.


2021 yhtä juhlaa: onhan 28.8. kalenterissasi?

Jätelavalle yhdistyksen jätekimppaan kuuluvat voivat tuoda romuja nurkistaan vuosikokousviikonloppuna 3.-4.7.2021. Pidä siis siihen asti metalliromut ja isommat jätteet omalla tontillasi, jotta varsinaisiin jäteastioihimme mahtuu kaikki päivittäinen sekajäte.

Vuosikokous pidetään Valkkakorven P-alueella lauantaina 3.7. klo 13. Oma jakkara voi olla hyödyksi.

Suojeluyhdistyksemme on jo 50-vuotias! Juhlimme sitä ihan fyysisesti Mallinkaisissa lauantaina 28.8.. Jos COVID-19 suo. Juhlapäivä on regattapäivä ja osa venetsialaisviikonloppua. Tikanheittokilpailulla, yhteisillä peleillä ja tapaamisella taidamme aloittaa perinteisen osuuden klo 13 , mutta paikkana on leirikeskuksen piha-alue. Makkaran sijasta yhdistys tarjoaa juhlavuotena kahvit. Tervetuloa!

Illemmalla vietämme hyvän seuran, historiikin, ruuan, musiikin ja toistemme kanssa juhlaa, johon kutsu ja ilmoittautuminen illalliskorttia varten tulee jäsenkirjeen mukana. Jos vaikka vähän tanssittais? Saas nährä, kuinka valaistunutta järven väki ja veneet ovatkaan sitten kokolla! Osallistujamäärää joudutaan rajoittamaan, joten ole tarkkana postin tullessa!


vieraslaji Isosorsimo

Isosorsimosta on tullut todellinen riesa Vanajaveden vesistön alueella. Tämä vieraslaji vie armotta tilaa muilta kasveilta. Se vaikuttaa myös kaloihin, rapuihin, perhosiin ja lintuihin. Muodostaessaan tiheän kasvuston ilmajuuristaan se estää vesistössä liikkumisen, tai lähinnä rantautumisen.

Kasvin hävittäminen onnistuu, jos hävitystoimiin ryhdytään esiintymän ollessa vielä pieni. Toistuva niittäminen 2-3 kertaa kesässä vähentää kasvin leviämistä, kunhan sen tekee ennen siementen kypsymistä. Niittojäte tulee polttaa tai viedä erikseen säkitettynä kaatopaikalle; kompostointi ei tuhoa siemeniä, eikä juurenpaloja saa jäädä luontoon. Mahdollisuuksien mukaan tulee aina pyrkiä kitkemään myös juuret.


Lisätietoja ja kuvia kasvista voi katsoa täältä

Kuvassa isosorsimo on kevätasussaan vaikea erottaa muista rantakasveista.

Isosorsimolla on kuitenkin pyöreähköt ja hyvin tukevat lehdet, joissa on pienenä jopa tummanpunainen häivähdys.

Kesän mittaan isosorsimo kasvaa pituutta, mutta lehdet pysyvät koko ajan heleän vihreinä ja se kasvattaa voimakkaita juurivesoja. Kukinnot eli röyhyt ilmestyvät loppukesästä


aktiivinen osallistuminen itärannan kaavoitushankkeessa


Yhdistyksen hallitus on aktiivinen kantaa ottava osallinen järvemme itärannan kaavoitushankkeessa. Yhdistyksemme jätti lausunnon mielipiteenä ranta-asemakaavaluonnoksesta Janakkalan kuntaan 25.6.2020, ja seuraavan lausunnon pyydettynä tammikuussa 2021. Käytettävissämme oli runsaasti tietoa ja ammattilaisen asiantuntija-apua. Nyt kaavoitussuunnitelma on sellaisessa vaiheessa, että Janakkalan päättäjien on hyvä saada tietoa mahdollisimman monelta, jotta osaavat tehdä viisaita ratkaisuja. Onko sinulla mahdollisuus laittaa viestiä tai soittaa jollekin tutulle kunnan poliittiselle päättäjälle?

Tässä viimeisimpiä dokumentteja:


LOMAA ilman Levää: kun epäilet sinilevää...

Järvemme on yleensä säästynyt sinilevän riesalta. JOS myrkkyjä tuottavaa sinilevää epäillään, suojeluyhdistyksen hallituksen jäsenet voivat ottaa harkitusti varmistusnäytteen.

Hallituksen ahkeraliisa Maaret otti viimeksi näytteen 24.6.2020 järven pohjoispään lähteen läheltä ja toimitti sen tutkittavaksi yhdistyksen puolesta. Kyseessä oli vaaraton rihmalevä. Mukana nähtiin kuitenkin myös jälkiä sinilevästä. Tutkimustuloksen voit lukea tästä.

Jos epäilet sinilevää,

  1. tee ensin tikkutesti: jos levää jää roikkumaan tikkuun, kyseessä on vaaraton rihmalevä. Jos tikulla koskiessa levä hajoaa vedessä, kyseessä on todennäköisemmin sinilevä.
  2. lämpimien päivien jatkuessa epäilysi voi osua oikeaan. Siksi suositellaan esimerkiksi löylyvedeksi otettavan veden silmämääräistä arviota ennen veden käyttämistä. Kirkas vesi ei sisällä sinilevää.
  3. voit ottaa yhteyden suojeluyhdistyksen hallituksen jäseniin joko suoraan (yhteystietoja osiossa Hallitus) tai facebook-ryhmämme välityksellä. Otamme näytteitä tarpeen mukaan mutta harkitusti. Näytteet tutkitaan KVVY:n laboratoriossa.

Olethan yhdistyksen jäsen? entä oMAssa FACEBOOK-RYHMÄssä?

Mallinkaistenjärven Suojeluyhdistyksen jäseneksi pääsy on helppoa: ota yhteys rekisterinpitäjään (Ville Lehtonen) tai sihteeriin (Helena Karppinen). Jäsenyys on melkein "pakollinen" meille mökkiläisille.


Mallinkaistenjärven rannoilla mökkeileville on lisäksi oma Mallinkaistenjärven mökkiläiset -niminen facebook-ryhmä. Se perustettiin elokuussa 2018 sähköpostin ja kotisivujen oheen järven
vapaamuotoiseksi tiedotuskanavaksi. Ryhmä on suojeluyhdistyksen ylläpitämä suljettu ryhmä. Kaikki järvellä asuvat ja aktiivisesti mökkeilevät ovat tervetulleita mukaan. Ryhmän hallinnassa ylläpitäjät noudattavat yleistä nettikettiä: henkilöön kohdistuvat loukkaukset pyydetään poistamaan tai poistetaan herkästi ylläpidon toimesta.

Facebook-ryhmän jäsenmäärä on kasvanut nopeasti: huhtikuussa 2021 jäseniä on jo 256! On ilo nähdä sivuilla kuulumisia järveltämme. Huhtikuussa olemme yhdessä odottaneet jäidenlähtöä. Muistanet ison vastaanottajamäärän ennen kuin julkaiset päivityksesi.

Kun haluat Mallinkaistenjärven mökkiläiset -ryhmään, tee näin:

Etsi facebookissa tämä ryhmä ja pyydä jäsenyyttä. Jos ryhmä ei näy hakutuloksissa ”kaikki”, valitse sivun ylälaidasta ”ryhmät”. Pyytäessäsi liittämistä sinulta kysytään tarkistuskysymyksiä. Muistathan silloin tarkkailla messengerin viestipyyntöjä.