Blogi

8/2013

19.5. 2013

Kesä saapui saareen

 

Vielä vapun alla tuntui, etteivät jäät sula koskaan. Vappupäivänäkin jää oli sulanut pikkuselän puolella vain rannoista, mutta jo seuraavana iltana järvi oli vapaa, ja vain pari päivää normaalia aikataulua myöhemmin.

Järven pohjoispäässä ilmeisesti rytisi, kun tuuli puristi jäät vapun aikaan mökkirantoihin. Meiltä tämä näytelmä jäi tänäkin keväänä näkemättä. Kun tulimme rantaan ensimmäisen kerran vedessä uiskenteli vain pienestä kosketuksesta murentuvia jäähilelauttoja.

Nyt olemme viettäneet saaressa runsaan viikon kevätloman, jonka aikana luonto on muuttunut täysin kesäiseksi.

Pienen pienet hiirenkorvat ovat auenneet lehdiksi, sinivuokot ovat kukkineet jo aikoja sitten, mahdottoman isot valkovuokkojen matot alkavat kuihtua, marjapensaat ovat ryhtymässä kukkimaan, esikot loistavat keltaisina mattoina ja mustikatkin kukkivat.

Sammakot ovat lopettaneet kevätkonserttinsa, mutta onneksi linnuilla on vielä asiaa. Lokit makoilevat pesäkivillään ja joutsenetkin taitavat olla hautomassa. Ainakin niistä vain yksi kerrallaan risteilee järvellä aterioimassa.

Keväiset lomapäivät tosin kuluvat lähinnä työleirin pyörittämisessä, kuten muutkin mökkiläiset tietävät. Mutta nyt on haravoitu, kerätty risuja, harvennettu ja haketettu pusikoita, tehty polttopuita, käännetty ja kylvetty kasvimaa, tyhjennetty komposti ja laitettu muutenkin tonttia kesäkuntoon.

Loppuun vielä pieni muistutus: Roskikset ovat vain talousjätteille. Älkää viekö niihin mitään niihin kuulumatonta. Älkää jättäkö romuja myöskään roskisten ulkopuolelle. Roskalava tulee tänäkin vuonna, nyt 8. ja 9. kesäkuuta.

 

Kristiina Yli-Kovero

kristiina.ylikovero@gmail.com