20. 5. 2018


Hei Mallinkaisten ranta-asukkaat

Kesä on jo pitkällä, siksi onkin aika muistuttaa muutamasta päivämäärästä Mallinkaistenjärven suojeluyhdistyksen vuodenkierrossa.

Ensimmäinen päivämäärä on 1. heinäkuuta kello 14-16. Silloin pidetään yhdistyksen vuosikokous. Yhdistys tarjoaa pullakahvit. Yhdistyksen hallitus toivoo, että mahdollisimman moni tulisi kokoukseen. Tarjolla on esimerkiksi paikkoja hallitukseen. Erovuoroisia ovat Jukka Rekola, Ritva
Gillberg, Maaret Lehtonen ja Lasse Heikkinen.

Osallistumalla hallituksen työskentelyyn kuulet järven asioista, pääset kertomaan omat ideasi ja vaikutat kaikkia koskeviin päätöksiin. Hallitustyöskentely vie aikaa juuri sen verran kuin itse päätät työlle antaa.

Perinteinen ongelmajätekeräys ja roskalava isoille jätteilleon tänä kesänä 4. – 5. elokuuta Valkkakorven parkkipaikalla. Muistathan pitääromusi siihen sakka mökkitontilla. Romuilla ei saa täyttää tavallisia roskalaatikoita. Ja viethän pahvit ja paperit mökkimatkan varrella niille tarkoitettuihin keräyslaatikoihin. Näin säästämme jätekustannuksissa silkkaa rahaa.

Myös aiempina vuosina suosituksi tullut kierrätyspiste pystytetään roskalavan viereen. Siihen voi tuoda itselle tarpeetonta, mutta kenties jollekin toiselle tarpeellista tavaraa.

Kesäkausi päätetään perinteisin menoin elokuun viimeisenä lauantaina. Jos sinulla on ideoita tapahtuman vietosta, kerro ne hallitukselle.

Mukavaa kesää, nähdään tapahtumissa ja pidetään yhteyttä

Mallinkaistenjärven suojeluyhdistyksen hallitus

EU:n tietosuoja-asetuksen mukainen rekisteriseloste onluettavissa pyynnöstä yhdistyksen puheenjohtajalla ja sihteerillä.Mallinkaistenjärven suojeluyhdistyksen vuosikokous pidettiin

9. heinäkuuta 2017 Janakkalan kunnan leirikeskuksessa. Paikalla oli 33 yhdistyksen jäsentä.


Kokouksessa ei tehty uusia henkilövalintoja. Puheenjohtajana jatkaa Jukka Rekola. Hallituksen varsinaisia jäseniä ovat Kristiina Yli-Kovero (varapuheenjohtaja), Sari Tirronen (sihteeri ja taloudenhoitaja), Helena Karppinen ja Maaret Lehtonen, varajäseninä Ritva Gillberg (jätevastaava), Lasse Heikkinen, Tarmo Manninen ja Suvi Syväranta.


Myös jäsen- ja jätemaksut pysyvät entisellään. Lasku on tämän kirjeen yhteydessä.


Kokouksessa esiteltiin kesäkuussa valmistuneen, Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksen (KVVY) tekemän järven kuntotutkimuksen ensimmäisiä tuloksia. Syvänteiden happitilanteen lisäksi tutkittiin vettä koko järven alueella nyt ensimmäisen kerran niin kutsutulla sondauksella. Tulosten mukaan vesi on hyvää, mutta tilanne ei ole täysin ongelmaton.


Tutkimusten mukaan Isoselän puolella vesi on kirkkaampaa, siinä on vähemmän levää ja syvänteessä enemmän happea kuin Vähäselän syvänteessä, josta happi oli kulunut loppuun. Vähäselän syvänteen hapettomuus olikin suurin tutkimuksessa havaittu ongelma. Kansalaisten karttapaikalta internetistä löytyy muutaman vuoden takainen järven syvyyskartta.


Järven ravinnekuormituksesta suurin osa tulee luonnonhuuhtoutumana metsistä. Asutuksen tuottamalla hajakuormituksella on myös merkitystä järven kunnolle, koska sen osuus Mallinkaisten kuormituksesta on Suomen ympäristökeskuksen vesistökuormitusmallin perusteella 20 prosenttia. Ranta-asukkaiden toimilla on siis merkitystä järven tulevaan hyvinvointiin.


Järven kuntotutkimusta jatketaan syksyllä viiden järveen valuvan ojan tutkimuksilla ja mittaamalla talvella syvänteiden happitilannetta.


Tutkimusraporttiin voi tutustua yhdistyksen nettisivuilla Tietoa järvestä -osiossa. Tarvittaessa sen voi pyytää Kristiina Yli-Koverolta 045-3165574.


Kesäkauden päättäjäisiä vietetään Valkkakorven parkkipaikalla 26. elokuuta. Päivä alkaa kello 12 järven tikkamestaruuskilpailuilla. Sarjat miehille ja naisille. Regatta perinteisin menoin alkaa kello 19. Kokko palanee myös myöhemmin illalla ja kaunein valoin koristeltu vene saa ainakin kunniaa.


Hallituksen jäsenet ottavat myös mielellään vastaan uusia ideoita toimintaan ja tapahtumiin.


Muistakaa ilmoittaa sähköpostiosoitteenne Sarille (sari.tirronen@maaramitta.fi).
Näin säästämme postimaksuista.


Mallinkaistenjärven suojeluyhdistyksen hallitus