JÄSENKIRJE 2/2020 24.8.2020

Elokuinen tervehdys!

Kesän kääntymisen syksyksi huomaa pimenevistä illoista. Kynttilöiden aika alkaa. Niin myös kilpavarustelu näyttävimmin valaistuista veneistä venetsialaisissamme LAUANTAINA 29.8.
Tulethan koko perhekunnan kera perinteiseen regattaamme klo 13 alkaen Valkkakorven
pysäköintialueelle? Yhdistyksen grillimestarit taikovat makkarasta gourmet-purtavaa sinappihunnun ja Serlan kera. Lapsia ei ole nytkään unohdettu, ja edellisvuosien tikkakisan voittajille etsitään haastajia sekä naisten että miesten sarjassa. Neljältä on startti soutuun porukalla saaren ympäri, ja illan pimetessä saadaan toivottavasti nauttia kokosta, kynttilöistä ja lukuisista
veneistä.

Vuosikokous ihan pihalla Valkkakorvessa 1.8. onnistui lämmön helliessä kaikkiaan 27 osallistujaa. Sihteeriltä voit pyytää halutessasi kokouksen pöytäkirjan erikseen. Kokous eteni ilman yllätyksiä; hallituksen kaikki jäsenet jatkavat kokouksen valtuuttamana. Jukka Rekola jatkaa seuraavan 2-vuotiskauden puheenjohtajana, ja muut jäsenet ovat vpj Pasi Mäkelä, Maaret Lehtonen, Sari Tirronen ja Helena Karppinen (sihteeri). Varajäseninä jatkavat Suvi Syväranta, Jukka Aaltonen (jätevastaava), Ville Lehtonen (rahaston-, jäsen- ja jäterekisterinhoitaja) ja Tarmo Manninen. https://www.mallinkaistenjarvi.fi/5

Taloustilanne on hyvä, joten vielä ei päädytty nostamaan jäsen- eikä jätemaksuja. LASKU TÄLTÄ VUODELTA TULEE PIAN ERIKSEEN; tarkkaile postiasi (ensisijaisesti sähköposti). Jäsenmaksu on
10€, jäsenkiinteistön jätemaksu 55€, ei-jäsenkiinteistön jätemaksu 70€ ja yhteisön jätemaksu 190€. Yhdistyksen telttaa ja grilliä vuokrataan jäsenistölle kuten aiemminkin.

Vuosikokous valtuutti hallituksen käyttämään tarvittaessa 5000€, jos jo aloitetut järvensuojelu-toimet tai järven itärannan kaavoituksen selvitystyö aiheuttavat lisäkuluja. Toimintasuunnitelman
mukaiset toimet on tehty ja osin tekeillä; itärannan kaavoituksen osalta hallitus on erityisasiantuntijoiden lisäavulla ollut aktiivinen lausunnonantaja. Syyskauden aikana tämä selvitystyö jatkuu tiiviinä. Järven näkyvyysmittaukset on aloitettu samoin kuin syvänteiden
happipitoisuusmittaukset. Isosorsimokartoituksessa 19.8. Vähäselällä oli kolme esiintymää, joista pienimmän Vanajavesikeskuksen työntekijät poistivat heti. Kahdesta muusta saamme toimenpide-ehdotukset syksyn aikana.

Koronakesänä mökkeilyn ja metsässä liikkumisen arvostus on kasvanut. Huomaavaisuus toisiamme ja luontoa kohtaan on yhä tärkeämpää. Kesäkautta 2020 ovat varjostaneet lukuisat varkaudet (jokaisen silmiä ja näkymistä tarvitaan!) sekä häiriökäyttäytyminen. Tähän toivottiin vuosikokouksessa ohjeistuksen selkiyttämistä. Ennen mahdollista tuoretta versiota pyydämme uudempiakin mökkiläisiä tai mahdollisia vuokralaisia tutustumaan ohjeisiin https://www.mallinkaistenjarvi.fi/8 , https://www.mallinkaistenjarvi.fi/6
sekä tarvittaessa lakeihin (esim. järjestyslaki ja metsästyslaki). Yhteiset roska-astiamme ovat vain
sekajätteelle; kierrätettävä jäte tulee kuljettaa itse keräyspisteisiin. Jätelavan tilaanne ensi kesänä uudelleen.

Lopuksi iloitsemme yhdistyksemme 50-vuotisesta historiasta ja meistä kaikista, jotka asutamme rakasta ja vielä puhdasta järveämme. Laita kalenteriisi 50-v-juhlan aika vuoden päähän 28.8.2021. Syömme, muistelemme ja tanssimme ohjelmallisessa juhlassa leirikeskuksen tiloissa. Miten Sinä haluaisit juhlia? Kerro hallituksen jäsenille.


Mallinkaistenjärven suojeluyhdistyksen hallitus


JÄSENKIRJE 1/2020 30.5.2020

Hyvä Mallinkaistenjärven suojeluyhdistyksen jäsen,

Kesätervehdys vähintään parin metrin etäisyydeltä! Poikkeuksellisena pandemiavuonnakin elämä jatkuu – etenkin mökkielämä ja järvemme hyvinvoinnin edistäminen. Oheisessa vuosikokouskutsussa on sekä toimintakertomus viime vuodelta että toimintasuunnitelma vuodelle 2020 taloustietoineen. Sivultamme www.mallinkaistenjarvi.fi ja facebookin suljetussa ryhmässämme löytyy myös lisätietoja, ja hallituksen jäseniin saa olla yhteydessä.

Tässä ajankohtainen viestipläjäys:

- Pidetään turvavälit myös järvellämme ja vieraidemme kanssa. Avaa yhteisten jäteastioidemme kansi puhtain käsin ja noudata muutenkin www.thl.fi löytyviä ohjeita.

- VUOSIKOKOUS pidetään lauantaina 1.8. klo 14 Valkkakorven P-alueella. Jos haluat seurata kokousta etäyhteydellä, lähetä kutsupyyntö helena.karppinen@helsinki.fi . Etäyhteys sää- ja akkuvarauksella.
- JÄTELAVA on jätemaksun maksaneiden täytettävissä 1.-2.8.2020 klo 10-20 molempina päivinä. Pidä siis isommat romppeesi mökkitontillasi siihen asti! Jäteastioiden viereen ei saa jättää tavaraa edeltävästi eikä muutenkaan. Jätelavaviikonloppuna voit tuoda rautaromua, huonekaluja, muuta roskaa ja kierrätyskelpoista tavaraa. Ongelmajätteestä peritään pieni maksu. Jos et itse pääse silloin paikalle, sovi naapuriavusta. Rakennusjäte sen sijaan tulee toimittaa itse kierrätyspisteisiin, kauppaan tai kaatopaikalle asianmukaisesti.
- REGATTA toteutuu melko perinteiseen tapaan, mutta hyvällä hajuraolla 29.8.2020 klo 13 alkaen.
- JÄTEASTIAT herättävät aina huolta. Jätekulut nousivat vuoden aikana merkittävästi! Muistutathan myös vieraillesi perussäännöt:

Jäteastioihin vain sekajäte (mieluummin pienemmissä erissä kuin pulleina isoina säkkeinä)

Isot romut ja roskat tuodaan jätelavalle 1.-2.8.

Kuljeta itse pois paperi, kartonki, lasi ja muu kierrätettävä sekä rakennusjäte.

Iso osa jätteistämme palaa puhtaasti kuumassa kiukaassa, ja kompostoiminen on helppoa

- Itärannan kaavoitushanke pitää hallituksen apuvoimineen aktiivisena tänäkin vuonna.
- Jos leväesiintymiä ilmaantuu, yhdistys tutkii näytteitä. Ajankohtaista tietoa tulee sitten kotisivullemme ja fb-ryhmään.
- Jokamiehen oikeudet sallivat valtavasti. Muistetaanhan myös vastuumme asetusten mukaisesti ihmisten ja eläinten riittävästä rauhasta. Melutaan vain sisällä mökeissämme, ja pidetään esim. koiramme kytkettyinä teiden läheisyydessä ja osan vuodesta myös metsässä.
- 50-vuotiasta yhdistystämme juhlitaan vuoden kuluttua 28.8.2021. Tuo ideasi, tarinasi ja toiveesi hallituksen tietoon jo nyt!
- Jos sait tämän kirjeen paperisena ja sinulla on käytössäsi sähköposti, laitathan sen tiedoksi rekisterinhoitajalle (ville.jussi.lehtonen@gmail.com).

Mitä odotat suojeluyhdistykseltä? Tule mukaan tapahtumiin ja toimintaan.Käy myös suojeluyhdistyksen kotisivuilla (www.mallinkaistenjarvi.fi). Sieltä löydät yhteystietomme.

Yhdistyksen facebook-ryhmään ”Mallinkaistenjärven mökkiläiset” hyväksytään mökkeilijät. Ryhmässä meitä on jo 198!

Mukavaa kesää!

Mallinkaistenjärven suojeluyhdistyksen hallitus

JÄSENKIRJE 2/2019 25.8.2019


Hei, Mallinkaistenjärven mökkiläinen ja suojeluyhdistyksen jäsen!

Kesäkausi on ollut hyvä kuten aina Mallinkaisissa. Helteen ja hytinän vuorotellessa emme elä keskimääräistä kesää. Edellisessä jäsenkirjeessä ja liitteinä olleissa toimintakertomuksessa ja
-suunnitelmassa toukokuun lopulla kerroimme olennaiset asiat ja tapahtumat. Tämä jäsenkirje tuo
mukanaan yhteenvedon vuosikokouksesta sekä jotain muistettavaa. Erillisessä sähköpostissa tulee vielä jäte- jäsenmaksu.

Kiitos teille, jotka ilmoititte sähköpostiosoitteenne jäsentiedotusta varten! Tämä helpottaa, nopeuttaa ja on taloudellista kirjepostiin verraten. Jos sait tämän kirjeen paperisena, voit mieluusti ilmoittaa mahdollisen sähköpostiosoitteesi tiedoksi rekisterinhoitajalle (ville.jussi.lehtonen@gmail.com) ja/tai sihteerille (helena.karppinen@helsinki.fi).

Vuosikokouksen päätöksiä

Kesäkuun vuosikokoukseen osallistui 32 jäsentä. Meitä on yhteensä 176. Taloudellinen tulos jäi plussalle, ja tilillä on hyvin rahaa myös kahden vuoden kuluttua järjestettävään yhdistyksen 50-vuotisjuhlaan. Jäsen- ja jätemaksut pysyvät ennallaan eli todella pieninä. Hallitus valtuutettiin selvittämään jatkuvat kustannukset, jos laskuojiin asennettaisiin saostusaltaat. Päätettiin myös aloittaa jatkuva happipitoisuuden seuranta varsinkin Vähäselän puolen syvänteessä. Hallituksen kokoonpano löytyy mallinkaistenjarvi.fi-sivultamme. Vuosikokouksen pöytäkirja on saatavissa sihteeriltä, jos haluat tarkennuksia.

Vuosikokouksessa tiedotettua

1. Järven laajan tutkimuksen tulokset/ tulkitsijana Vanajavesikeskuksen asiantuntija Suvi Mäkelä:
Mallinkaistenjärven tilavuus on 11,2 milj. m3, keskisyvyys 5.1m, syvin kohta 19 m. Vesi vaihtuu
erittäin hitaasti. Järvellemme olennaisia piirteitä ovat pieni valuma-alue, maankäyttö (lähinnä vain
metsätaloutta ja mökkejä) ja säännöstelemätön vedenpinnan korkeus. Järvi on puhdas oikeastaan
kaikilla mittareilla, ja sellaisenaan melko poikkeuksellinen tällä seudulla. Rehevöitymisestä ei ole
viitteitä, vaikka vesi onkin selvästi nuhraantunut viime vuosikymmeninä. Tämä on tunnettu ilmiö,
jonka epäillään liittyvän ilmastonmuutokseen (veden lämpötila nousee, ja pohjasedimentin
ravinnekuorma muuttuu; lisäksi maa on pitempään paljaana, joten sadevesivalumat pääsevät
järveen). Suvin ehdotus suojeluyhdistykselle: happipitoisuuksia voisi mitata Vähäselällä ja pohjoisen pikkujärvistä (Miksi Vähäselän syvänteessä happi aina loppuu? Miksi tilanne talvella parempi, kun yleensä tilanne päinvastoin?).
Raportti Virta-hankkeestamme ja Suvi Mäkelän vuosikokouksessa pitämä esitys löytyy sivuiltamme https://www.mallinkaistenjarvi.fi/tutkimustulos
Valtavasti mielenkiintoista tietoa löytyy Suomen Ympäristökeskukselta https://www.syke.fi/fi-
FI/Ajankohtaista ja KVVY:ltä https://vesienhoito.kvvy.fi/vesientila/#havaintopa... .

2. Isosorsimo on vieraslaji. Lisätietoa etusivullamme https://www.mallinkaistenjarvi.fi/1 ja
http://www.vieraslajit.fi/lajit/MX.40510/show

3. Itärannan kaavoitus on myöhässä. Kaavoitusta hidastaa lisäksi esitys alueen asettamisesta
suojeltavaksi. Yhdistyksen hallitus on mukana jokaisessa vaiheessa. Virkistysalueet (laavut) säilyvät.
Edellytämme sekä riittävien kasvillisuusvyöhykkeiden jättämistä rannoille valumavesien
minimoimiseksi että teettämämme vesitutkimuksen hyödyntämistä kaavoituksen edetessä.

4. Järven pohjoisosan lähde kunnostettiin hallituksen toimesta jokunen vuosi sitten. Nyt hakkuiden
jäljiltä vedenpinta on tavallista matalammalla eikä vedenlaadusta nyt ole käsitystä. Jäämme
seuraamaan tilannetta.

5. Ensi vuosi 2020 on kaikkien mökkien nuohousvuosi. Vaikka nuohous on jokaisen omalla vastuulla, niin suojeluyhdistyskin ilmoittaa keväällä sovituista nuohouspäivistä, joita voi hyödyntää.

6. Jätteiden lajittelumahdollisuuden lisääminen jätepisteissämme kiinnosti. Hallitus on asian
selvittänyt ja todennut, ettei muovinkeräys täällä onnistuisi eikä olisi ekologista. Vastaavasti
kotimatkan varrella olevat keräyspisteet pahville, paperille ja lasille ovat riittävät.

Muistathan jätevesilain ja järvemme säännöt
Lokakuun loppuun mennessä myös mökkiläisten jätevesijärjestelmien tulee olla kunnossa. Jo tähän asti järvemme säännöt ovat kieltäneet niin hampaiden, astioiden kuin mattojen pesemisen järvessä
https://www.mallinkaistenjarvi.fi/6 . Kerrothan tämän myös uusille mökkiläisille ja vieraillesi. Maksutonta neuvontaa jätevesisysteemeistä saat esim. kunnasta tai https://kvvy.fi/ .

Muuta
Venetsialaisviikonloppuna lauantaina 31.8. klo 14 alkaen vietämme yhdistyksen perinteistä regattaa. Tule perheen ja ystävien kanssa tiukkoihin tikkakisoihin, joihin myös aloittelijat saavat osallistua. Lapsillekin on ohjelmaa. Yhdistyksemme grillimestarit tarjoavat kaikille makkaraa. Illan hämärtyessä kynttilät, valaistut veneet ja toivottavasti kokkokin tiivistävät tunnelmaa.

Facebook-ryhmässämme ”Mallinkaistenjärven mökkiläiset” jäseniä on jo 153. Huimaa!

Seuraava romunkeräys järjestetään kesällä 2020, joten isot roskat tulee pitää mökkitonteilla siihen asti. Viet varmaankin kierrätettävät pahvipakkaukset, sanomalehdet, lasin ja metallin jo nyt niille tarkoitettuihin keräilypisteisin kotimatkallasi.

Miten haluaisit yhdistyksen 50-vuotisjuhlia vietettävän 2021? Ideoi ja kerro meille!

Regatassa nähdään 31.8.!

Mallinkaistenjärven suojeluyhdistyksen hallitus
JÄSENKIRJE 1/2019 23. 5. 2019
Kevättervehdys sinulle, Mallinkaistenjärven mökkiläinen!


Kesä on tullut, joten haluamme sinun laittavan kalenteriisi Mallinkaistenjärven suojeluyhdistyksen
tapahtumat. Ensin kuitenkin toive: Jos sinulla on käytössäsi sähköposti, laitathan sen tiedoksi
rekisterinhoitajalle (ville.jussi.lehtonen@gmail.com) ja/ tai sihteerille (helena.karppinen@helsinki.fi).
Yhdistyksen jäsenkirjeiden ja laskun postitus käy sähköisenä paljon nopeammin, helpommin, ekologisemmin ja edullisemmin.


Vuosikokouspäivä on sunnuntai 30. kesäkuuta. Ennen kokousta kello 13.30 lähtien vierailevana tähtenä Vanajavesikeskuksen vesiasiantuntija Suvi Mäkelä tulkitsee laajan vesitutkimuksemme tuloksia ja kertoo isosorsimosta. Tuo kasvinäyte rannastasi, jos epäilet sen olevan isosorsimo. Yhdistys tarjoaa keskustelun lomassa pullakahvit. Tule katsomaan ja kysymään! Suvi on innostunut, taitava asiantuntija ja hyvä esiintyjä.


Vuosikokouskutsu on liitteenä. Hallituksen erovuoroiset ovat vpj Kristiina Yli-Kovero, jäsenistä Sari Tirronen ja Helena Karppinen sekä varajäsenistä Tarmo Manninen ja Suvi Syväranta. Meidät saa syrjäyttää! Kristiina ei ole enää käytettävissä; kiitos arvokkaasta talkootyöstäsi Mallinkaistenjärven hyväksi, Krisse!


Perinteinen roskalava on tänä kesänä 3. – 4. elokuuta Valkkakorven parkkipaikalla. Keräykseen voit tuoda hylkäämääsi kulutus- ja käyttötavaraa, ongelmajätettä (ei kuitenkaan painekyllästettyä puuta) ja metallia.


Vain ongelmajätteen tuonnista peritään pieni maksu. Roskalavan vieressä on taas vaihtotori kierrätettävälle tavaralle: turhakkeesi voi olla toiselle aarre – tai ainakin hyödyllinen. Pidäthän romusi elokuun alkuun asti mökkitontilla! Romuilla ei saa täyttää tavallisia roskalaatikoita. Ota yhteys Jukka Aaltoseen, jos voisit ottaa parin tunnin valvontavuoron jätelavaviikonloppuna.


Myöskään pahvit, paperit tai lasit eivät kuulu roskalaatikoihin vaan kotimatkasi varrella oleviin
kierrätyspisteisiin. Kierrätyksellä säästämme jätekustannuksissa silkkaa rahaa ja osallistumme
ilmastotalkoisiin.


Kesäkauden lopulla vietämme regattaa perinteisin menoin elokuun viimeisenä lauantaina 31.8. kello 14 alkaen. Tikkakisa, lasten aktiviteetit, grillaaminen ja yhdessä olo kruunaavat kauniina alkaneen kesäkautemme. Ilta päättyy taas kokon, kynttilöiden ja veneiden loisteeseen. Onko sinun veneesi tänä vuonna omaperäisin?


Mitä odotat suojeluyhdistykseltä? Tule mukaan tapahtumiin ja toimintaamme.Yhteystiedot löytyv't kotisivuilta.


Yhdistyksen facebook-ryhmään ”Mallinkaistenjärven mökkiläiset” hyväksytään mökkeilijät. Ryhmässä meitä on jo yli 90!

Kutsu jälkikasvusi tai muut läheisesi yhdistyksen jäseneksi, jolloin kaikki saavat jäsentiedotteet sähköpostiinsa ja kasvavat tähän yhteisöömme (https://www.mallinkaistenjarvi.fi/11 ).


Mukavaa kesää! Nähdään tapahtumissa, kunnioitetaan toisiamme, moikataan ja pidetään yhteyttä.

Mallinkaistenjärven suojeluyhdistyksen hallitus